CIBULKOVÁ: Görgesová nie je Serena, chcem ísť ďalej

24.06.2011 Celý región

Slovenská tenistka Dominika CibulkováFoto: SITA/AP
LONDÝN 24. júna (WEBNOVINY) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková už bola aspoň v osemfinálovom 4. kole dvojhry na všetkých grandslamových turnajoch okrem Wimbledonu. V sobotu to chce na kultovej londýnskej tráve zmeniť proti nemeckej rovesníčke Julii Görgesovej, ktorá síce figuruje na 16. mieste vo svetovom rebríčku WTA, ale na tzv. Majors sa ešte nikdy nedostala za 3. kolo. "Bude to boj, ale ja som už vyrovnala moje wimbledonské maximum a teraz chcem ísť ďalej. Vlani som tu mala v 3. kole Serenu Williamsovú vo forme, v ktorej napokon vyhrala celý turnaj, takže v tomto svetle ten aktuálny žreb naozaj nie je zlý. Určite si verím, že na Görgesovú mám, len musím naďalej hrať môj dobrý tenis," povedala Dominika Cibulková pre agentúru SITA po svojom štvrtkovom víťazstve 6:1, 6:2 nad Slovinkou Polonou Hercogovou.

Görgesová sa dostala medzi širšiu špičku prostredníctvom triumfu na aprílovom halovom antukovom turnaji v Stuttgarte, na ktorom postupne zdolala Krajicekovú, Azarenkovú, Lisickú, Stosurovú a Wozniacku. Pridala semifinále v Madride, na Roland Garros v Paríži nestačila medzi najlepšími 32 na neskoršiu semifinalistku, domácu Marion Bartoliovú. Po prechode na trávu sa rozlúčila v Eastbourne už v 1. kole proti Srbke Ane Ivanovičovej, na ktorú sa vizuálne dosť podobá. "Görgesová hrala dobre v antukovej fáze sezóny. Nepríjemne menila rytmus - dala vysokú a potom to sklepávala. Má forhend so širokým Serena potrebuje semifinále, aby zostala v Top 100 rebríčka

Americká tenistka Serena Williamsová potrebuje dosiahnuť na Wimbledone aspoň semifinále dvojhry žien, aby zostala k 4. júlu v Top 100 svetového rebríčka WTA. Prepočet priniesla internetová stránka Tenisovej asociácie žien. Ak rekonvalescentka získa na londýnskej tráve svoj tretí titul v rade a piaty celkovo (aj sezóny 2002 a 2003), bude po medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 2011 figurovať na 25. pozícii. V prípade neúspechu v 3. kole, do ktorého sa 13-násobná grandslamová šampiónka už prebojovala, by to bolo až 245. miesto. Dvadsaťdeväťročná bývalá líderka počítačového poradia sa teraz nachádza na spomenutej 25. priečke.

Prepočet postavenia americkej tenistky Sereny Williamsovej vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre k 4. júlu 2011 podľa jej výsledku na Wimbledone:
3. kolo: 245. pozícia
4. kolo (osemfinále): 174
štvrťfinále: 122
semifinále: 64
finále: 35
titul: 25.náprahom. Veľmi dobre servuje, musím sa na to jej podanie pripraviť. Voľný piatok mi určite pomôže," predznamenala Cibulková, ktorá minulý týždeň v holandskom Hertogenboschi bola vo svojom prvom tohtoročnom semifinále a upozornila: "Je to fakt taký paradox. Navyše, zahrala som si na tom podujatí moje premiérové finále vo štvorhre celkovo. Naznačuje to, že si trávu postupne obľubujem. Myslím si, že ja môžem hrať veľmi dobre aj na tomto povrchu. Mám solídny servis, v ostatnej dobe som si ho zlepšila. Hrám nízke prudké údery, čo je na tráve dobré."


Nikdy som nečelila nikomu, kto by hral rýchlejšie ako Lučičová, povedala Cibulková

Dvadsaťdvaročná Bratislavčanka Cibulková nesúhlasila s názorom, že 1. kolo proti Chorvátke Mirjane Lučičovej, skúsenej semifinalistke Wimbledonu 1999, bolo "trápenkou" (8:6 v treťom sete z manka setu a brejku) a 2. kolo jednoduchou záležitosťou akoby za odmenu: "Nikdy som nečelila nikomu, kto by hral rýchlejšie ako Lučičová. Strieľala do každej loptičky, veľa jej toho aj vychádzalo. Absolútne ´bomby´ - servis, return, základné údery. Určite to celkovo bolo oveľa kvalitnejšie stretnutie než na 1. kolo grandslamového turnaja. Kto to nevidel, neuverí. Bol to vynikajúci zápas. Najlepší, aký som tu dosiaľ odohrala. Vo štvrtok sa ukázalo, že bolo dobré, keď som hrala s Hercogovou hneď na druhý deň po zdolaní Lučičovej. Bola som totiž rozbehnutá a prvé tri gemy súperka asi nechápala, ako rýchlo hrám. Výsledok signalizuje jednoduchý zápas, ale len preto, lebo ja som zahrala dobre. Hercogová totiž má kvalitný servis a na tráve predvádza nepríjemný tenis, ale uhrala som si to. Prvý set bol z mojej strany veľmi dobrý. V tom druhom som začala trošku pomalšie, nereturnovala som natoľko razantne, prestala som si chodiť pre jej krátke forhendy, vyrovnalo sa to. Po brejku na 3:2 som však bola nazad v dobrom tempe, viac som si verila a už to bolo prakticky rozhodnuté."

Dvojnásobná finalistka dvojhry z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková hrá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka po piaty raz. Vlani v 3. kole nestačila na spomenutú úradujúcu miestnu šampiónku Serenu Williamsovú z USA (0:6, 5:7). Postupujúcej zo stretnutia Cibulková - Görgesová vychádza na osemfinále jedna z tria Caroline Wozniacka, Virginie Razzanová, Jarmila Gajdošová. Zápas prvých dvoch menovaných v 2. kole odložili na piatok.
 

Vyberte región